A KÜLÖNLEGES CSALÁD ALAPÍTVÁNY a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményével együttműködve valósítja meg a „Szülősegítő szolgáltatások támogatása” (SZÜLŐ2022-2419) projekt keretében aKülönleges Szülő Vagyok!” – szülőtámogató Pilot program” című programját, melyre tisztelettel meghívja Önt.

A program 6 INGYENES alkalomból áll és a Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködésben valósul meg.

A szülőtámogató programsorozat célja, hogy a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő szülők, nevelőszülők számára kialakított 6 alkalomból álló workshop segítséget nyújtson mind az önismeret, a konfliktuskezelés, az érzelmi kommunikációs csatornák beazonosításában, a kiégés elleni védekezésben, a szülői nevelési attitűd felismerésében esetleges megváltoztatásában, a megküzdési módszerek egyéni színezetének, struktúrájának felismerésében és hatékony adaptációjában.

A csoportos, interaktív foglalkozások célja, hogy a szülők segítséget kapjanak, az által, hogy a hasonló élethelyzetben lévő és problémákkal küzdő csoporttársaikkal kialakított interaktív együttműködés keretében önmaguk bonthassák ki saját nehézségeik okát, tartalmát, következményeit, és a narratívák segítségével személyes megoldási módokra tudjanak fényt deríteni, új, és saját családi igényeikhez könnyen adaptálható megküzdési stratégiákat alkotni.

A rendezvény tartalma:

1. alkalom 

A szülők megismerhetik belső erőforrásaikat, melynek mozgósításával javulhat a családon belüli, és a környezetükben kialakított társas interakciók minősége, fejlődhet a váratlan, vagy hosszantartó krízishelyzetekhez való érzelmi viszonyulás, ami meghatározza a megküzdési stratégia hatékonyságát, folyamatának stabilitását.

2. alkalom 

A szülők  beazonosíthatják az egyéni érzelmi stabilitást biztosító szükségleteiket, érzelmi-kommunikációs csatornáikat, valamint hatékony segítséget kapnak a kiégés elleni védekezéshez, preventív önreflexiós gyakorlat elsajátításával.

Ezen ismeret biztosíthatja a sérült gyermeket nevelő szülők számára önmaguk és szeretteik reakcióinak megértését, elfogadását, valamint segítséget nyújthat a családként való egységes, közös megoldás és megküzdési stratégia hatékony megvalósításához.

3. alkalom 

A szülők megismerhetik saját nevelési stílusukat, amely az érzelmi odafordulás-távolságtartás, illetve a megengedés-korlátozás dimenziók szempontjaira mutat rá.

A szülők segítséget kapnak a nevelés folyamatában alkalmazott téves, esetleg kártékony nevelési elvek, stratégiák felismeréséhez. A megállapított nevelési stílus jellemzői alapján előre vetíthető a gyermek személyiségének valószínű alakulása, amely segítheti a szülői nevelési stílus esetleges korrekcióit.

4. alkalom 

A szülők ismeretet szereznek a megküzdési stratégiákról, amely az önismeretük fejlesztését segítheti. A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők szülői feladatai során is gyakran kerülnek olyan speciális stresszhelyzetbe, amelynek megoldása nem minden esetben sikeres. A szülők megismerhetik  megküzdési módszereik egyéni színezetét, struktúráját, sikeresebbé téve a stresszes nevelési helyzetek konfliktusmentesebb, sikeresebb megoldását.

5. alkalom

A szülők által hozott személyes problémák az empatikus környezetben felszínre kerülhetnek, így a hasonló élethelyzetben élő csoporttársaik segítségével kibonthatják saját nehézségeik okát, tartalmát, következményeit, és a narratíváik segítségével személyes megoldási módokra tudjanak fényt deríteni.

6. alkalom 

Csoportos foglalkozás. A  résztvevő szülők a saját személyiségük erősségein keresztül, a saját tapasztalataik által kölcsönösen segítik egymást a probléma, a dilemma részleteinek pontos feltárásában, megoldásában, így új családi megküzdési stratégiák születhetnek.

Bízunk benne, hogy személyesen is találkozunk a programunkon!

Támogatók

INFORMÁCIÓ
Részvételi szándékát kérjük előre jelezni az alapitvany@kulonlegescsalad.hu email címen vagy a 06 30 697 2959-es számon. Az időpont változtatás jogát a szervezők fenntartják.